DiğerleriFaydalı BilgilerÖne çıkanlarPopüler YazılarSağlık RehberiSağlıklı Yaşam
Diş Sağlığı ve Diş Eti Hastalıkları İçin Bu Yazımızı Mutlaka Okuyun !
Diş Eti Hastalıkları, Diş Eti Hastalıkları Nedenleri ,Diş Eti Hastalığı Belirtileri ,Diş Eti Hastalığı Teşhisi ,Diş Eti Hastalığı Tedavisi

Diş sağlığı,diş eti hastalıkları ile yakından ilişki içerisinde olmasından kaynaklı size diş eti hastalıkları hakkında bilgiler vereceğiz.Diş sağlığının önemi büyüktür ve uygun bakımlar ile diş sağlığı korumak çok önemlidir. Diş eti hastalıklarından korunmak ve diş sağlığınızı korumak adına yazımızı okumaya devam edin.
Diş Eti Hastalıkları
Periodontal (diş eti) hastalığı, dişlerinizi yerinde tutan dokuların bir enfeksiyon kapması ve iltihaplanmasıdır. Tipik olarak, dişlerin üzerine yapışan ve sertleşen plakların diş etlerine zarar vermesi ile meydana gelmektedir. Zayıf fırçalama ve diş ipi alışkanlıklarından kaynaklanır. İleri evrelerde, periodontal hastalık, diş etlerine kanama, boğaz iltihabına yol açabilir; ağrılı çiğneme problemleri; ve hatta diş kaybına kadar bir çok soruna neden olabilir. Bu ileri periodontal olarak da geçer.
Diş Eti Hastalıkları Nedenleri
Ağzımız bakterilerle doludur. Bu bakteriler, mukus ve diğer parçacıklar ile birlikte, sürekli olarak dişlerde yapışkan, renksiz bir “plak” oluştururlar. Fırçalama ve diş ipi kullanımı ile bu plaklardan kurtulunabilir ama genelde bu durum aksatılmaktadır. Bundan kaynaklı da çıkarılamayan plak sertleşebilir ve fırçalamanın temizlenmediği tartar oluşturabilir. Diş hekimi tarafından sadece profesyonel temizlik tartarı kaldırabilir.
Diş eti hastalığı için bir dizi risk faktörü vardır, ancak sigara en önemli olanıdır. Sigara içmek de diş eti hastalığı tedavisini daha az başarılı hale getirebilir. Diğer risk faktörleri arasında diyabet; kızlarda ve kadınlarda hormonal değişiklikler; tükürük akışını azaltan ilaçlar; AIDS gibi bazı hastalıklar ve genetik yatkınlık bulunmaktadır.
Diş Eti Hastalığı Belirtileri
Dişeti hastalığının belirtileri şunlardır:
- Kötü nefes kokusu
- Kırmızı veya şişmiş diş etleri
- Özellikle fırçalama anında kanayan diş etleri
- Ağrılı çiğneme
- Gevşek diş
- Hassas dişler
- Diş eti kalkması ile daha uzun görünen dişler
Diş Eti Hastalığı Teşhisi
Diş hekimi ziyaretinde, diş hekimi dişlerinizin fiziki kontrollerini yapacak ve şikayetlerinizi dinleyecektir. Diş etlerini incelenecek ve iltihap belirtilerine dikkat edilecektir. Dişlerin etrafındaki tüm cepleri kontrol etmek ve ölçmek için “prob” adı verilen küçük bir cetvel diş doktoru tarafından kullanılmaktadır. Sağlıklı bir ağızda, bu ceplerin derinliği genellikle 1 ile 3 milimetre arasındadır. Cep derinliği için bu test genellikle ağrısızdır.
Diş eti hastalığına katkıda bulunabilecek koşulları veya risk faktörlerini (sigara veya diyabet gibi) tanımlamak için tıbbi geçmişinizi hakkında doktor sizlere sorular soracaktır. Diş hekimi ayrıca gerekirse;
Herhangi bir kemik kaybı olup olmadığını anlamak için bir röntgen çekecek
Bir periodontistle görüşmenizi tavsiye edecektir. Periodontistler diş eti hastalığının teşhisi ve tedavisi konusunda uzmandır ve diş hekiminiz tarafından önerilmeyen tedavi seçenekleri sağlayabilir.
Diş Eti Hastalığı Tedavisi
Tedavinin ana amacı enfeksiyonu kontrol etmektir. Diş eti hastalığının derecesine bağlı olarak tedavi sayısı ve tipleri değişecektir. Her türlü tedavi, hastanın evde günlük diş bakımını sürdürmesini gerektirir. Diş hekimi, tedavi sonuçlarınızı iyileştirmenin bir yolu olarak, sigarayı bırakmak gibi belirli davranışların değiştirilmesini de önerebilir.
Diş etlerini ve dişlerini sağlıklı tutabilirsiniz:
Dişlerinizi günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalayın. Dişler arasındaki plakayı çıkarmak için düzenli olarak diş ipi kullanın. Diş hekimi muayenesini profesyonel temizlik için rutin olarak ziyaret edilir. Sigarayı bırakın.